סקירת ספר : קרב מוחות

"קרב מוחות : ההיסטוריה הזדונית של וירוסי המחשב" הוא ספר שנדמה לי שכל מי שגדל בשנות השמונים והתשעים
עטיפת הספרם ושמות כמו "אלישים" או "איריס" עדיין מעוררים בו זיכרונות ספק חמוצים ספק מתוקים ימצא בו עניין רב. גם מי שמעוניין להבין מעט יותר טוב את מלחמת הצללים שמתרחשת ברשת מתחת לאפם של רוב הגולשים יוכל ליהנות מהספר מכיוון שהוא נכתב באופן שמאפשר גם למי שמעולם לא פתח מארז של מחשב או ניגש ללוח הבקרה של חלונות להבין כיצד הדברים פועלים.

מעבר לכל זאת, נדמה לי שמי שמתעניין במשחקים (לא בהכרח משחקי וידאו) ייהנו מהספר אפילו טיפה יותר, לא רק בגלל שההיסטוריה של הווירוסים היא למעשה ברובה רצף של משחקי חתול ועכבר המתרחשים במרחב הווירטואלי, אלא גם בגלל שמי שכתב את הספר הוא לא אחר מאשר רן לוי שהנחה את "המשחקייה" ביחד עם איתמר ויסברג במשך תקופה וממשיך להנחות את הפודקאסט הפופולארי "עושים היסטוריה".

מפינג פונג ועד פליים

כפי שניתן להניח מהפסקה הקודמת, החצי הראשון של הספר הוא סקירה היסטורית של התפתחות הווירוסים, החל מהוירוסים הראשונים שהתפתחו בעצם כתחרות בין מתכנתים שניסו להתעלות אחד על השני כבר בשנות השישים, דרך התפשטות הוירוסים המסיבית של שנות השמונים ועד לעידן הנוכחי בו הוירוסים נעשו כל כך מתוחכמים, עד שהם מסוגלים לפגוע במערכות בקרה השולטות על כורים גרעינים (סטוקסנט ופליים) ולהתחמק מתוכנות האנטי וירוס ממש כמו וירוסים ביולוגים. אגב, למדינת ישראל יש חלק לא קטן בהתפתחותם של הוירוסים ובעיקר בפיתוח תוכנות האנטי וירוס שהיוו את חוד החנית של תעשיית המחשוב הצעירה בארץ עוד לפני שמישהו חיבר ביחד את המילים "היי" ו – "טק".

החצי השני של הספר עוסק באספקטים מסוימים של הוירוסים כגון תרומתם לפשע הוירטואלי, פיתוח תוכנות האנטי וירוס (והתחרות ביניהן) והשאלה האם ניתן לפתח וירוסים טובים (בהנחה שוירוס תמיד חייב להיות בעל יכולת שכפול עצמית ואינו יכול להתקין את עצמו לפי בקשה). בנוסף לכך, ישנו נספח משעשע על תרמיות רשת שאמנם אינן מתוחכמות מבחינה טכנית כמו הוירוסים, אבל פוטנציאל הנזק שלהן לא פחות גדול (פישינג והנדסה חברתית).

אני חייב להודות שבין שני חצאי הספר חלה אצלי איזושהי ירידת מתח, אבל גם כאשר החצי השני חזר על פרטים שכבר נידונו בחלק הראשון, הוא עשה זאת מזווית אחרת שהייתה מספיק מעניינת כדי לגרום לי להמשיך לקרוא.

 יש לציין שאני מאוד אוהב ספרים שמביאים דוגמאות מן המציאות ולא רק בונים תיאורית על גבי תיאוריית או זורקים עשרות נתונים שונים לחלל האוויר שקשה לחבר ביניהם. בנקודה הזו, רן באמת עשה עבודה מצוינת וברוב המקרים לא הסתפק בעובדות היבשות, אלא ערך ראיונות עם גיבורי הסיפורים עצמם על מנת להוסיף להם נפח רגשי ולהביא את נקודת המבט הן של כותבי הוירוסים והן של האנשים שהיו צריכים להתמודד עם הנזקים שגרמו.

לסיכום, "קרב מוחות" הוא ספר שבאמת שווה את מחירו ומבחינתי יש בעצם הוצאתו מעין עדנה מחודשת לספרי המחשבים הנוסטלגיים שאיבדו את זוהרם מהרגע שהתרגלנו לקבל את כל המידע שאנחנו צריכים בכפית של זהב (ע"ע גוגל) . 

את הספר ניתן לקנות  ישר מעמוד ההוצאה במחיר מוזל או מחנויות יד שנייה. למרבה הצער, לא ידוע לי על מהדורה דיגיטלית.

One comment

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 

דילוג לתוכן