אם נולדתם בשנות ה-80 סביר להניח שהשם "מגאסון" נשמע לכם מוכר. מדובר היה בשם ג'נרי לעשרות מכשירים בצורות שונות שהיה ניתן להכניס אליהן "קלטות". חלק מהקלטות האלו כללו רק משחק אחד וחלק מהם כללו לכאורה "מאות" או "אלפי" משחקים שהיו בעצם כמה משחקים שחזרו על עצמם…
בעיקרון של דבר המגאסון היה בסך הכול חיקוי של המוצר הפופולארי של נינטנדו שנקרא במקור Family Computer או Famicom. זאת לעומת הגרסה המערבית הרשמית שהייתה הרבה יותר יקרה מהחיקוים ושווקה גם בארץ בשם NES או Nintendo Entertainment System.
איך הפך המגאסון של פעם ל"קונסולות רטרו"?
תגידו מה שתגידו, אבל אי אפשר לעצור את הסינים: בעוד המגאסונים של פעם היו תואמים ברמת החומרה, קונסולות הרטרו של היום שמציפות בעיקר את אלי אקספרס ולאחרונה גם מיובאות לישראל מבצעות רובן אמולציה ברמת התוכנה.
כלומר, הקונסולה גורמת למשחק שרצה עליה לחשוב שהוא רצה על חומרה אמיתית באמצעות המרה של האופן בו הקונסולה הישנה פעלה לאופן בו הקונסולה עובדת באמת.
לא מדובר רק ב"מגאסון", אלא גם בהמון קונסולות קלאסיות אחרות, למשל:
- סגה מאסטר סיסטם (אלקס קיד)
- סגה מגה דרייב (סוניק)
- גיים בוי (פוקימון)
- סופר נינטנדו (סופר מריו וורלד)
- נינטנדו 64 (מריו 64)
- PSP
- Sony PlayStation 1
ועוד קונסולות קצת פחות מוכרות כמו ה-PC Engine
אז שווה לקנות את ה"מגאסונים" האלו?
יש המון סוגים של קונסולות רטרו או "מגאסון" בפי העם , חלק מהן לגמרי "צ'יפ" ומגיעות כאמור מסין, חלק מהן יותר מתוחכמות עם בקרת איכות גבוהה יחסית וחלק מהן מיועדות לאספנים שלא רוצים להסתבך עם חיבור של קונסולות ישנות.
הסוג האחרון הן קונסולות שלמעשה מבצעות אמולציה ברמת החומרה, משהו שנקרא FPGA. חלק מהן ממותגות וחלק מהן הן קיטים שדורשות קצת יותר מאמץ (עוד מידע טכני אפשר לקרוא כאן).
רוב הקונסולות הזולות שוות בדיוק את מה שאתם משלמים עליהן וזה יכול להתבטא למשל באמולציה איטית או פשוט לא מדויקת של המערכות היותר מתקדמות, שלטים זולים עם סטיקים רגישים מדי ואיכות תמונה ירודה (אל תשכחו שחלק גדול מהקונסולות הישנות נועדו לרוץ על טלווזיות שמנות של פעם).
אגב, אני לא נכנס כאן בכלל לשאלת החוקיות. רוב החברות כמו נינטנדו מעדיפות לרדוף אחרי אתרים שמאפשרים להוריד משחקים, מבחינה פרקטית כנראה שלא שווה להן לרדוף אחרי עשרות אם לא מאות יצרנים סינים. זו גם הסיבה שקונסולות הפרימיום שמשווקות על ידי חברות מכובדות דורשות לרוב שימוש בקלטות המקוריות או מיוצרות ברישיון (במקרה של אטארי למשל).
איזה קונסלות רטרו מוכרים בארץ ולמה לא בטוח שתרצו לקנות אותן?
היום יש לפחות 5-6 סוגים שונים של קונסולות רטרו שמוכרים בארץ, והרשימה הזו יכולה להשתנות, כך שאני לא רוצה לתת סתם שמות ספציפיים. לפעמיים מדובר במיתוג מחודש ולפעמיים פשוט משאירים את השם הסיני.
מה שכן בטוח הוא שאתם משלמים כמה עשרות אחוזים יותר לעומת הזמנה של המכשיר ישירות מעלי אקספרס. לפעמים אתם מקבלים מסכים יותר יפים, אפילו בעברית, או טבלה של המשחקים, אבל בסופו של דבר זה אותו מוצר.
למעשה, אם תחפשו טוב, אני די בטוח שתוכלו למצוא את השם או התמונה של הקונסולה ואת המקור שלה, וגם ביקורות מאנשים שבאמת הזמינו אותה וניסו אותה ביו-טיוב.
הנה למשל וידאו של משהו שבפעם האחרונה שראיתי נקרא Magic Box:
בארץ הוא עולה מעל 500 (נכון להיום), אם ממש תרצו אותו מאלי אקספרס, הוא יעלה לכם בערך חצי.
ואם לא בא לי להתעסק עם כל זה?
אם תרצו לשחק במשחקים ישנים שהם לא משחקי מחשב באיכות טובה יש לכם עדיין לא מעט אפשרויות:
1.רכישה של קונסולת רטרו אמיתית ומשחקים משומשים – יש התעוררות עצומה בתחום הזה בארץ בשנים האחרונות בקבוצות כמו רטרו גיימר ואפילו במרקטפלייס של פייסבוק ואפשר אפילו למצוא טלוויזיות שמנות פה ושם.
אם תרצו לשחק על טלוויזיות מודרניות תצטרכו מכשירים מיוחדים שיגרמו לתמונה להיראות דומה למקור. אחת החברות שמוכרות מכשירים כאלו בכל מיני דרגות היאRetroTINK . לדוגמה, מודל ה-2X-PRO עולה 139 דולר.
2.רכישה של קונסולות רטרו רשמיות : בשנים האחרונות אפשר למצוא קונסולות כמו אטארי 2600 פלוס, ג'נסיס מיני, NES ו-SNES קלאסיק. חלק עם אפשרות להכנסת קלטות מקוריות וחלק לא. לא כולן באותה איכות: לדוגמה, ה-PS Classic נחשב לפלופ רציני (למרות שאפשר לבצע כמה מודיפקציות שמשפרות את המצב).
קונסולה אחת שאפשר לקנות מאוד בקלות בארץ היא של אטארי מכל הדורות (למעט היגואר) אפשר לקנות אותה בבאג והמחיר שלה הוא (קחו נשימה עמוקה), 699 ש"ח. לחילופין יש קונסולות מיני ארקייד שכל אחת מהן מוקדשות ל-2-3 משחקים. אפשר לחבר אותה גם לטלווזיה, אבל זה קצת פחות נוח.
3.שירותים של משחקי רטרו למינויים של "נינטנדו און ליין" או "PlayStation Premium / Extra" . לאקס בוקס יש גם תאימות לאחור של חלק גדול ממשחקי האקס בוקס 360 והאקס בוקס המקורית (OG Xbox) שאפשר לקנות ישר מהחנות של מיקרוסופט.
למרבה הצער במקרה של נינטנדו וסוני לפחות, משחקים יותר איזוטרים לא תמיד אפשר למצוא שם, אלא בעיקר את הלהיטים היותר מוכרים.
4.אוספים מודרניים – אלו בעצם המשחקים כמעט כמו שהם היו פעם או עם שיפורים מסוימים שיצאו לקונסולות חדשות ולפעמים גם למחשב. יש המון כאלו ולכן עדיף לחפש בגוגל את שם הסדרה או המשחק שאתם מחפשים. למשל, לסגה יש את Sega Ages ולמשחקי ארקייד יש את הסדרה של Hamster. באופן דומה יש אוספים של מגה מן, סטריט פייטר 2 ועוד…
גם כאן עדיף לקרוא קצת סקירות באינטרנט, לפעמים מדובר באוספים מעולים (כמו Atari 50) ולפעמיים בכאלו שקצת חיפפו איתם (סוניק 3 וסוניק & נאקלס ב-Sonic Origins).