קרדיט לתמונה: ingsoc
השנה בפעם הראשונה סדרת משחק הכדורגל הסופר פופולארית של EA לא ממותגת תחת השם "פיפ"א" וזו הזדמנות להיזכר בהתחלה של הסדרה הזו וכל השינויים שהיא עברה במשך השנים.
את הפוסט הראשון הקדשתי לדור ה-16 ביט וה-32 ביט פחות או יותר עד תקופת ה-PlayStation 2. מפיפ"א הראשון (שלפעמיים קוראים לו גם פיפ"א 94) ועד פיפ"א 2000.
בשנים האלו השינוי המשמעותי ביותר היה המעבר לתלת ממד מלא והצגת יותר נבחרות מפורסמות מרחבי העולם.
תוכן עניינים:
פיפ"א המקורי (94)
אז נתחיל עם המשחק הראשון: Fifa International Soccer, שיצא לכבוד המונדיאל ב-1994. כבר אז היה ניתן לבחור בין 76 מדינות, אבל שמות השחקנים היו פיקטיביים.
לעומת משחקי כדורגל אחרים מאותה התקופה שבהם כל המשחק הוצג מלמעלה, פיפ"א הציג קונספט שונה של נקודת מבט איזומטרית, משהו שהיה די קשה להציג במהירות עם דורות ישנים יותר של קונסולות ומחשבים. (הגרסאות לאמיגה ולמאסטר סיסטם היו איטיות יותר באופן מובהק).
ההמשך של פיפ"א '94, פיפ"א '95, זכה לשיפור קל בגרפיקה (הוא היחיד בסדרה שיצא אך ורק למגה דרייב) והציג מועדונים מליגות שונות ברחבי אירופה וכמה מברזיל ומארצות הברית.
פיפ"א 96 – עוברים לתלת ממד
פיפ"א '96 היה הראשון עם גרפיקה תלת-ממדית שזכתה למיתוג "האצטדיון הווירטואלי", Virtual Stadium . בפועל המשחק לא היה באמת תלת ממדי, אלא השתמש בשילוב של תלת ממד למגרש כשהשחקנים היו עדיין שטוחים ונעשה שימוש בטריקים גרפים של סיבוב או "מתיחה" כדי לגרום להם להיראות כאילו הם נעים לכיוון מסוים.
עוד שיפורים ב-FiFA 96 כללו דירוג לקבוצות, יכולות לבצע העברות ביניהן ובניית קבוצות מותאמות אישית.
בפיפ"א 97 התווסף מצב משחק בתוך אולם 6 על 6. בשלב זה השחקנים כבר זכו למודל תלת ממדי פשוט שנעשה על ידי לכידת תנועה בעזרת שחקן הכדורגל הצרפתי דויד ז'ינולה.
בגרסת המחשב FIFA 97 הציג לראשונה את היכולת המדהימה (לזמנה) למשחק מרובה משתתפים של 8 שחקנים דרך מודם או 20 שחקנים ברשת מקומית (כשכל אחד מביא את המחשב שלו ומתחברים אחד לשני דרך כבל רשת…).
פיפ"א: Road to World Cup 98 היה המשחק הראשון של פיפ"א עם המיתוג הרשמי של המונדיאל ואני לא חושב שיש מישהו ששיחק בו והשיר של Blur, Song 2 לא המשיך להתנגן לו בראש גם שנים אחר כך…
עם זאת, גם בשלב הזה היה עדיין קשה להבדיל בין הפנים של השחקנים השונים. גרסת המחשב של פיפ"א 98 הייתה הראשונה שעשתה שימוש במאיצי תלת ממד וזו כנראה הסיבה שלא היה ניתן להריץ אותה על דוס (ווינדוס 95 הפכה את התמיכה בסוגים שונים של מאיצים גרפים להרבה יותר קלה).
אגב, בשנת 1998 יצא משחק כדורגל נוסף בשם World Cup 98 ללא המיתוג של פיפ"א. המשחק כלל את כל המדינות שהשתתפו במונדיאל ואת האצטדיונים השונים.
בפיפ"א 99 נוספה "ליגת החלומות האירופית" בה קבוצות ממדינות אירופיות התחרו זו בזו, אך לצד זאת כבר לא ניתן היה לשחק בתוך אולמות. לגרסה הישראלית נוצר טלאי / תוספת בשם "לאומית 99" שהוסיף את הליגה הישראלית.
פיפ"א 2000 – פיפ"א בעברית
פיפ"א 2000 כלל בפעם הראשונה את הליגה האמריקאית והקנדית, Major League Soccer ,הבעות פנים משופרות, פיזיקה טובה יותר ואת היכולת לשחק עונות שלמות. לקבוצות העדכניות נוספו גם קבוצות היסטוריות כמו למשל מילאן של 1990, מנצ'סטר של 1960 והונגריה של 1954.
עוד שיפור מאוד משמעותי התבטא בהבעות הפנים של השחקנים. לדוגמה, כשהשופט הוציא לשחקן כרטיס, התגובה שלו לוותה בנפנוף ידיים והזזת הראש בכעס.
פיפ"א 2000 היה משחק הפיפ"א הראשון מתוך שלושה (עד 2002) שזכה לגרסה ישראלית. השדרן היה רמי וייץ והפרשנים שגיא כהן ומודי בר-און ז"ל. על האריזה הופיע ג'ובאני רוסו. (ב-2001 הופיע שמעון גרשון וב-2002 חיים רביבו).
פיפ"א 2000 מציינת את סופו של עידן ה-16 וה-32 ביט. המשחק הבא בסדרה, פיפ"א 2001 כבר יצא ל-PlayStation 2, אם כי משחקי פיפ"א המשיכו להופיע על ה-PS1 עד לשנת 2004 (פיפ"א 2005)….
איך משחקים במשחקי פיפ"א האלו על מחשבים מודרניים?
את רוב משחקי פיפ"א אין בעיה למצוא בשוק היד השנייה, אבל תצטרכו כונן CD או עותק של ה-CD כדי להפעיל את רובם.
פיפא המקורי, 96 ו-97 רצים גם על דוס, כך שמומלץ להפעיל אותם פשוט על Dosbox.
פיפ"א 98 לא תומך באופן טבעי במערכות הפעלה של 64 ביט, אבל יש כמה התאמות לא מסובכות מדי שאפשר לבצע כדי להריץ אותו.
פיפ"א 99 כבר בעייתי יותר מכיוון שיש לו הגנה מפני העתקה והשיטה האלטרנטיבית פועלת רק על עותקים מקוריים (לא בטוח לגבי IMG שלהם).
פיפ"א 2000 הוא הבעייתי ביותר בגלל DRM מתקדם ולכן אני לא מכיר אפשרות להריץ אותו על מערכות הפעלה מודרניות.
יש עוד אפשרות שתעזור לכם לעקוף את כל המגבלות האלו: יצירה של מכונה וירטואלית באמצעות תוכנות כמו Virtual Box. צריך לקחת בחשבון שהרצת משחקים כבדים יכולה להיות בעייתית ולא בטוח שהאמולציה של הכוננים הוירטואלים שם יכולה לעבוד עם ההגנות (מה שידרוש מכם להוריד "קראק").
אפשרות שלישית היא להריץ את המשחקים על אמולטורים של PlayStation. הגרפיקה אומנם פחות טובה, אבל עם אמולטורים כמו DuckStation אפשר לשפר אותה באופן משמעותי.
עותקים של המשחקים אפשר למצוא מאוד בזול ב-ebay, לפחות אם כל מה שאתם צריכים זה את ה-CD ולא את הקופסה המקורית. גם בקבוצות רטרו בארץ (ראו בקישורים בצד) ואפילו ב-Marketplace של פייסבוק אפשר למצוא אותם.
מאמר מעולה, החזרת אותי לילדות עם הסרטונים