גם אם המחשב שלכם אף פעם לא נדבק בווירוס כנראה שכבר שמעתם פעם אחד או שתיים על הנזק שהוא יכול לחולל במחשב שלכם. הפוסט הזה יעסוק בווירוסים למחשב ולא בווירוסים לטלפון מכיוון שמגיע להם פוסט נפרד (ולמעשה הם קצת יותר נדירים).
אז קודם כל טוב לדעת שכיום נהוג לכלול את הווירוסים כחלק גדול יותר מקבוצה שכוללת כמה סוגים של תוכנות זדוניות ונקראת בשם Malware (נוזקות). לדוגמה, תוכנות כופר, "תולעים" שעוברות בין רשתות מחשבים, תוכנות שעוקבות אחרי כל מה שהמשתמש מבצע (Spyware) ועוד דברים לא נחמדים. זאת אומרת שהווירוסים כבר לא מעבירים את עצמם רק דרך דיסקטים או קבצים נגועים.
החדשות הטובות הן שרוב המשתמשים היום הם "מחונכים" יחסית ומי שממש חייב מעבד תמלילים כבר לא ייקח דיסק מחבר או יוריד אותו ב-emule, אלא ישלם על אופיס בתשלום חודשי של כמה עשרות שקלים או פשוט ישתמש בגוגל דוקס.
אז רגע, זה אומר שאין יותר וירוסים? לא ממש. האקרים שרוצים לבצע סחיטה מרחוק או לפרוץ למערכות רגישות בדרך כלל ינצלו את הגורם האנושי. כלומר, יגרמו לנו לבצע פעולה שתדביק אותנו בווירוס. לדוגמה, התחזות לגורם מזויף שיבקש מאתנו את פרטי האשראי בתואנה שאנחנו חייבים לא כסף.
דרך הפעולה הזו נקראת פישינג ולכן היא שונה מהאופן בו וירוס קלאסי מדביק מחשבים.
תוכן עניינים:
אז מה אפשר לעשות והאם באמת צריך אנטי וירוס?
הדבר הכי טוב לעשות הוא ללמוד איך לזהות פישינג ולהיזהר, אבל זהו רק פתרון חלקי. רוב המשתמשים יצטרכו לפחות עוד פתרון אחד לדרכי ההדבקה היותר מתוחכמות.
אם אתם משתמשים במערכת הפעלה מעודכנת סביר להניח שתוכנת ההגנה הפנימית של מיקרוסופט, Windows Defender כבר פועלת בתוך המחשב ומתעדכנת מדי כמה שבועות או חודשים. מלבד זאת Windows יודעת לזהות תוכנות שיש להן פוטנציאל מסוכן (למרות שלפעמיים היא מתבלבלת עם תוכנות ומשחקים ישנים).
גם גוגל יודעת לזהות חלק מהאתרים המסוכנים, אבל לא את כולם ולא ייתן לכם להיכנס לאתרים מסוכנים.
לכן למרות שהסיכוי להידבק היום בווירוס / תוכנה זדונית הוא קטן יחסית (בהנחה שאתם זהירים), עדיין כדאי שיהיה לכם מותקן אנטי וירוס נוסף על המחשב.
איזה אנטי וירוס חינמי כדאי להתקין?
בעיקרון אנטי וירוס לא חייב להיות מוצר יקר. לדוגמה, נורטון אנטי וירוס בגרסה שמספקת הגנה בסיסית עולה 20$ לשנה הראשונה ו-30$ לכל שנה אחריה. Bitdefender הפחות מוכר עולה 90 ₪ לשלושה מחשבים למשתמשים ביתיים.
השוואות תוכלו למצוא בקלות אם תכתבו בגוגל משהו כמו "Top Anti Virus 2023".
אבל זה לא אומר כמובן שאין פתרונות חינמיים.
Avast ו-Avira
Avast ו-Avira הם שני האנטי וירוסים החינמיים הידועים ביותר.
הגרסה החינמית של Avast מתהדרת בהגנה מפני רוב התוכנות הזדוניות וגם בדיקה של קבצים לפני שאתם מפעילים אותם. הגרסה היותר מתקדמת אמורה לחסום גם אתרים מסוכנים, ניסיונות חדירה דרך חומרת המחשב ובאופן כללי מגנה עליכם בצורה טובה יותר.
את ההבדלים בין החבילות תוכלו לראות כאן
AVG הוא אנטי וירוס קצת יותר מוכר, אבל אני חייב לציין שמהניסיון שלי אתו, הוא יוצר הרבה מאוד התראות שווא עד לרמה שבה הוא יכול להפריע לעבודה השוטפת (למרות שזו הבעיה עם רוב האנטי וירוסים).
מלבד זאת הוא כולל דפדפן משלו שיכול להיות פחות נוח, ולכן אני ממליץ להחזיר את כרום לברירת המחדל ולהתקין עליו את תוסף AVG (נדמה לי שאפשר גם לחסום את ההוספה שלו בהתקנה) שימו לב שבכל מקרה תצטרכו את הגרסה המשודרגת כדי לקבל הגנה נוספת על גלישה באינטרנט.
מצד שני, AVG הוא האנטי וירוס היחיד (עד כמה שאני יודע) שמאפשר לכם לשלם עליו תשלום חודשי עבור הגרסאות המתקדמות, וזה יתרון למי שרוצה לבדוק שהוא יכול לחיות אתו.