אלאדין ומלך האריות הם מבין המשחקים הקלאסיים האהובים ביותר למחשב ובזמנו הם הביאו לנו חוויה כמעט כמו על הסופר נינטנדו והמגה דרייב, כשבאמצע שנות התשעים זה לא היה דבר טריוויאלי בכלל…
לפני בערך שלוש שנים יצא אוסף של דיסני שהכיל כמה גרסאות שונות של המשחקים האלו:
- אלאדין למגה דרייב : המשחק הרגיל + גרסה מוקדמת + "גרסת הבמאי" (The Final Cut) + הגרסה היפנית
- מלך האריות: גרסת הסופר נינטנדו + גרסת המגה דרייב + הגרסה היפנית
בנוסף בתור בונוס יש את גרסאות הגיים בוי + "הסופר גיים בוי"
יש עוד כמה גרסאות של המשחקים האלו שלא כוללות באוסף (כולל גרסת הדוס), ואני אתייחס אליהן בסקירה של המשחקים עצמם.
לאחר מכן יצא שדרוג / גרסה מורחבת לאוסף הזה שהכיל גם את ספר הג'ונגל וגרסת הסופר נינטנדו של אלאדין, שהיא משחק שונה לגמרי של קאפקום. (בינתיים לא קניתי את השדרוג כי אין לי ממש סנטימנט רגשי למשחקים האלו, כך שאני לא יכול ממש לחוות עליהם דעה.)
האוסף זמין לכל הקונסולות + המחשב (קישורים בסוף).
תוכן עניינים:
אלאדין
אלאדין למגה דרייב / ג'נסיס (כפי שהמכשיר נקרא באמריקה) היה אחד המשחקים המהפכניים ביותר בזמנו ומשחק הוידאו הראשון כמעט שהאנימציה שלו צוירה ביד על ידי האומנים של דיסני (למרות שכבר קודם היו משחקים עם דגימות של תנועה כמו הנסיך הפרסי).
מעבר לכך הוא גם היה משחק פלטפורמה מצוין שבו כל אחד מן השלבים עקב אחרי סצנה אחרת מהסרט כמו למשל השוק, המדבר, המערה, הכלא והארמון. כלי הנשק העיקריים של אלאדין היו חרב ותפוחים, כך שאתם יכולים לבחור את הסגנון שבו אתם רוצים לשחק.
אם גדלתם על גרסת הדוס (שהייתה כאמור מאוד אהובה בארץ), תגלו שהאנימציה בגרסת המגה דרייב הרבה יותר חלקה והמשחק הרבה יותר מהיר באופן כללי. מצד אחד צריך להתרגל לזה, מצד שני ברור שהמשחק תוכנן במקור כדי שישחקו אותו בקצב הזה. (יש גם גרסת Windows קצת יותר חלקה ופחות מוכרת).
החלק שאולי פחות תאהבו היא המוזיקה: חומרת הסאונד של המגה דרייב הייתה די פרימיטיבית, עם סינטיסייזר פשוט יחסית. היה צריך להיות אשף של ממש כדי להוציא ממנה מוזיקה שאפשר לשמוע במשחקים כמו סוניק, Streets of Rage או Comix Zone.
אמנם את המנגינות הנהדרות של הסרט קשה להרוס, אבל כשמשווים את המוזיקה של גרסת הדוס שכללה דגימות של כלי נגינה אמיתיים (ושירה של נעימת הפתיחה), מדובר בהבדל של יום ולילה… זה קצת מאכזב, במיוחד כשמי שהיה אחראי על הסאונד הוא לא אחר מ- Tommy Tallarico, אחד מאנשי הסאונד הידועים ביותר בתעשיית הגיימינג (שהיום ידוע יותר בתוך מי שניסה להחיות את ה-Intellivision, לא ממש בהצלחה..).
חוץ מגרסת המגה דרייב הרגילה יש עוד שלוש גרסאות אחרות:
גרסת הדמו – מדובר בגרסה מוקדמת שהוצגה בתערוכת המחשוב האירופאית (ECTS) של 1993. קל לראות שהיא פחות מלוטשת, יותר מאתגרת ויש בה שינויים מסוימים כמו למשל ציטוטים של הדמויות במקום של המספר.
"גרסת הבמאי" – גולת הכותרת של האוסף הזה שכוללת מספר שינויים בשלבים, תיקוני באגים (כמו פחות הבהובים מעצבנים) ובעיקר אפשרות לכוון את המצלמה כך שתהיה פחות תזזיתית כל פעם שאלאדין מחליף כיוון (ניתן לשנות את ההתנהגות שלה באפשרויות). האמת היא שאם אתם לא חייבים לשחק בגרסה המקורית, זו לטעמי הגרסה העדיפה.
הגרסה היפנית– גרסה עם טקסט יפני. לא שמתי לב לשינויים משמעותיים.
מלך האריות
מלך האריות הוא עוד משחק אהוב מאוד שהרבה אנשים שיחקו בגרסת הדוס, אבל באופן אישי אני פחות מתחבר אליו: לדעתי הוא קצת יותר מדי קשה (רוצים לדבר על השלב השני עם הקפיצות מחיה לחיה?) והרבה פחות אינטואיטיבי מאלאדין.
אבל מי שכן אוהב אותו יוכל לבחור בין גרסת הסופר נינטנדו לבין גרסת המגה דרייב. בעיקרון מדובר באותו המשחק, אבל לכל גרסה יש יתרונות וחסרונות משלה:
הצבעים בגרסת המגה דרייב הרבה יותר מוגבלים וקל לראות שבניגוד לאלאדין, כנראה שהיא תוכננה עם פלטת צבעים גדולה יותר. לעומת זאת, בגלל הרזולוציה המעט יותר גבוהה רואים יותר מהמסך, מה שהופך את המשחק ליותר נסבל באופן כללי.
באופן צפוי, גם המוזיקה היא די יבשושית ועדיין לא נשמעת טוב.
גרסת הסופר נינטנדו נראית ונשמעת מצוין, הרבה יותר קרובה לגרסת הדוס, אבל בגלל הרזולוציה היותר נמוכה של הסופר נינטנדו, רואים פחות מהמסך ולכן המשחק קשה יותר.
אגב, בשתי הגרסאות האנימציה יותר חלקה מאשר בגרסת הדוס (גם כאן יש גם גרסת Windows פחות מוכרת עם אנימציה חלקה יותר, אבל מוזיקה די מעפנה).
וגם כאן יש גרסה יפנית (של הסופר נינטנדו) עם טקסט יפני.
גרסאות הגיים בוי וגרסאות 8 ביט נוספות
גרסאות הגיים בוי צורפו כאן כבונוס וקל להבין למה הן לא מוצגות באותה קטגוריה עם השאר: הן פשוט גרועות ובאופן די ברור נראות יותר כמו סחיטת כסף מאשר משהו שאפשר לשחק בו. האנימציה, במיוחד של אלאדין איטית עד כאב, מה שהופך את שני המשחקים לכמעט בלתי שחיקים.
יש גם גרסאות צבועות של הסופר גיים בוי, מכשיר שהיה אפשר לחבר לסופר נינטנדו והיה מוסיף למשחקים קצת צבע. משום מה אין כאן את גרסת ה-Game Boy Color שהיא קצת טובה יותר. (בין היתר כי המעבד של ה-GBC מהיר יותר).
טכנית הגרסאות האלו דומות מאוד לגרסאות NES / מגאסון שלא שווקו באמריקה, ולכן זמינות באנגלית רק בגרסאות PAL של 50hz (וכנראה זו הסיבה שהן לא כאן).
מה שאין כאן משום מה אלו הגרסאות למאסטר סיסטם / Game Gear שהן משחק דומה, אבל לא זהה לחלוטין וטוב למדי בפני עצמו!
הנה סרטון שמציג כמעט את כל הגרסאות של אלאדין (חוץ מהמאסטר סיסטם והסופר נינטנדו), כולל כמה לא רשמיות שיכול להיות שנתקלתן בהן:
והנה של מלך האריות
אפשרויות אמולציה
המשחקים בסופו של דבר רצים על אמולטור פנימי (למרות שלא רואים אותו), ולכן יש כאן כמה אפשרויות נחמדות:
- צפייה במשחק מהתחלה ועד הסוף עם אפשרות להשתלט עליו מתי שרוצים
- שמירה וטעינה בכל רגע (סלוט אחד לכל משחק)
- הרצה של המשחק קדימה ואחורה אם עשיתם טעות
- פילטר: LCD (לא מומלץ), מוניטור (נראה כמו מסך מחשב ישן) ו-TV (כולל פסים והכי טוב לדעתי מכיוון שהוא לא מכהה כל כך את הצבעים)
- אפשרות לשחק את המשחק ברזולוציה המקורית (ממש קטן), על מסך גדול יותר (עדיין עם שולים בצדדים) או מתוח (ממש לא ממליץ).
המוזיאון
כמו עם רוב האוספים, גם כאן יש תוספות "אקסטרא", גם למלך האריות וגם לאלאדין.
עבור אלאדין ניתן לראות שני סרטונים תיעודיים קצרים על הפקת המשחק והאנימציה. משום מה אצלי הסרטון קצת גמגם, מה שייצר חוסר סנכרון בולט בין הצליל לתמונה.
עוד בונוס הוא מידע דווקא על הגרסה של קאפקום ופיצ'רים שלא נכנסו לגרסה של המגה דרייב כמו למשל הפיכת ג'אפר לבוס הרבה יותר מתוחכם.
עוד בונוס שלא קשור באופן ישיר למשחקים ארט מהסרט עצמו, כולל מדריכי צביעה לאנימטורים.
המוזיאון שלך מלך האריות הוא דווקא היותר נוסטלגי וכולל סרטון חדשותי + סרטון מאחורי הקלעים מהזמן שבו המשחק יצא. הסרטונים אומנם נראו כאילו הם יצאו מקלטת וידאו שעברה לא מעט ידיים, אבל יש להם קסם משלהם.
כמו כן, גם כאן אפשר לראות איורים ומדריכי צביעה מהסרט.
איפה לקנות את האוסף?
אם אתם על PlayStation / Switch / Xboxאת האוסף תוכלו למצוא בחנות של הקונסולה שלכם.
הגרסה למחשב אומנם יקר יותר, אבל כמעט כל כמה שבועות יש עליו מבצע שחותך את המחיר לפחות מ-10$.
את גרסאות הדוס היה אפשר לקנות פעם ב-GOG, אבל הן הוחלפו גם שם באוסף בגלל בקשה של המפיצים. אפשר עדיין למצוא אותן בכל מיני אתרים באינטרנט, אבל אני לא אצרף קישורים (לא שקשה מדי למצוא אותם…).
שימו לב שמי שכן הצליח לשחק בה מדווח שהאמולציה של אלאדין לא מושלמת ויש את התופעה המוכרת של Screen Tearing (משהו שבדרך כלל אפשר לפתור עם V-Sync, אבל כנראה שכאן לא ממש פועל).