חוויות מאייקון 2009 – חלק ב – התא

(המשך מהפוסט הקודם)

לאחר שהסתיימה ההרצאה הראשונה מיהרתי לאשכול 4 ליד ובדרך קלטתי שאת המציאות הטובות בנושא ספרים היה ניתן למצוא בכלל שם (ואני לא אכנס לדיון האם הוזלת מחירי הספרים למחיר של כיכר לחם תורמת או מזיקה). באשכול 4 התכנסו רוב האנשים שכותבים על גיימינג בארץ במטרה ליצור את "תא כתבי המשחקנות (גיימינג) הישראלי" – רעיון שהתחיל כיוזמה של ניר ואיתמר מהמשחקיה . אכן, כמעט כל מי שכתב כתבה או בלוג כולשהוא על משחקים בשנה האחרונה היה שם בתוספת כמה אורחים. דווקא המבקרים של "קפטן אינטרנט" ו"מוסף המחשבים של ידיעות" לא הגיעו, וחבל – כי דווקא הם יכלו ליצור שער גם אל העיתונות המודפסת.

עד כמה שהבנתי. הקמת התא נועדה לקדם מספר מטרות שכנראה לא ממש תואמו עם רוב המשתתפים. הרעיון הראשון שכתבות על משחקים צריכות להתפרסם בפינות התרבות ולא המחשבים של האתרים והעיתונים זכה להרמת לא מעט גבות מכיוונים שונים. לא היה ברור למה צריך לשנות הגדרה שהתקבעה באמצע שנות ה90 ובאופן אישי אני חייב להסכים עם הטענה הזו, לא נראה לי שדחיפה של תכנים בכוח תיצור יותר מודעות אצל הקהל הבוגר (שאכן לעיתים מתייחס אל המשחקים בזלזול), אלא רק תקומם אותו. למרבה הצער, הדיון על העניין הזה שהיה אמור לתפוס רק כמה דקות נמרח בערך לחצי שעה (אורכו של המפגש היה בסך הכול שעה אחת!). בחצי השעה הזו הנציגים של האתרים הגדולים ניסו להסביר לניר ואיתמר (ואולי גם לשאר הקהל) שבעצם פינת המשחקים היא מאוד פופולארית כמו שהיא ולא צריך בדיוק לדאוג לה. אני ניסיתי לטעון שעם כל הכבוד ,כתיבה של חמש שורות בכתבה על משחקים להורדה בY-Net היא מבישה (השינוי הזה התחיל לאחר שהפינה עברה מהידים של Vgames ל – Net Games), אבל בהמולה שנוצרה רק קולם של מעט מאוד אנשים נשמע. זה אולי המקום להתנצל לפני ארז רונן, הכוונה שלי לא הייתה בכלל לכתבות החומרה והקונסולות המצוינות שהוא מפרסם , אלא לטורים אחרים במדור המשחקים כמו אלו שהזכרתי.

בחצי השעה שנותרה היה ניסיון להציג את שאר הרעיונות , אבל גם כאן נראה כאילו מדובר במפגש של חמישה איש ולא 30+ , והפעם האש הופנתה לכיוונים של חנויות המשחקים שמציעות מבחר דל במחירים גבוהים ומתמקדות לפעמיים במשחקים לילדים שאותם קל למכור. אילן גלר מGamer ציין שהוא דווקא ניסה לשתף פעולה עם BUG, אבל זו דרשה ממנו כסף (!) תמורת "הזכות" לפרסם המלצות על משחקים מסוימים בחנויות.המפיצות עצמן לא זכו להתעלמות, אך עליהן כבר דובר מספיק והותר.

לסיום, נשמע גם קולו של De Panther מקהילת פיתוח משחקי מחשב בתפוז – הוא טען (ובצדק) שרוב הכתבים מתעלמים מהמפגשים החודשיים שהקהילה מארגנת. כמתבונן מהצד, אני חושב כבר מזמן שהקהילה צריכה לפתוח אתר או מינימום בלוג עם סיכום של הפעילות החודשית. כשהצעתי לתת במה לעניין כאן בבלוג, הבנתי שבשביל זה אצטרך להגיע לכל מפגש ומפגש, אבל כמו שכבר ציינתי, אני לא גר באזור המרכז, ושעות המפגשים הן בדרך כלל בלילה, כך שמבחינתי זו לא משימה שאוכל לעמוד בקביעות, הפורום בתפוז הוא גם לא ממש הפלטפורמה האידיאלית לשליפת מידע , וצריך לדלות אותו בשיטוטים וקריאת אין ספור שרשורים (מנוע החיפוש המתוסבך הוא גם כן לא בדיוק כלי נוח).

לסיכום, נדמה לי שלמרות הפסימיות שהורגשה, יש לאן להתקדם, אבל מפגש פנים מול פנים הוא כנראה לא הפתרון האדיאלי. לדעתי יש ליצור פורום סגור או לכל הפחות קבוצה מסודרת בפייסבוק שבה כל אחד יוכל להביע את דעתו ורשימת הנושאים תהיה יותר מאורגנת. לאחר שדנים על רעיון מסוים ושיטות פעולה לפרט פרטים, אפשר ליצור מפגש אמיתי שיהיה ממוקד ופורה יותר. מיותר לציין שאני מתכוון להציע את המתכונת הזה גם לניר ואיתמר. אז כמו תמיד  – צפו לעדכונים.

נ.ב

ואולי יש אור בקצה המנהרה – מוסף תרבות של מעריב משבוע שעבר (שלא תגידו שאני קורא רק הארץ) הקדיש כתבה בת שלושה עמודים להוצאת האלבומים החדשים של הביטלס ולמשחק החדש בסדרת רוק בנד  – רק שגם כאן נכתב בתקציר "משחק מחשב" ואילו בגוף הכתבה נכתב "משחק וידאו". יש גם אי דיוק מביך שממנו ניתן להבין כאילו  גיטר הירו המקורי לא נוצר כלל על ידי הרמוניקס!("להרמוניקס יש תחרות. גיטר הירו הושק ב2005…").

מכל זה אני מגיע למסקנה שאולי המשימה הראשונה של התא היא ליצור קבוצת מתנדבים שיבדקו כל כתבה מודפסת שיורדת לדפוס וימנעו טעויות מביכות כגון אלו… :-O.

9 Comments

  1. גם אני הצטערתי שהמון זמן התבזבז על ויכוח חסר טעם בין ניר ובין הנציגים של נענע ווואלה לגבי "הסיווג של כתבות משחקי מחשב". לא יעיל בכלל.

    בכל אופן, אלו שיצא לי לדבר איתם הביעו גישה חיובית לדבי המשך פעילות ותיאום בין כתבי המשחקים בישראל, ואני מקווה שגם אלו שלא השמיעו קול (בעיקר הבלוגים הקטנים יותר / החדשים) גם חושבים באופן דומה.

  2. גיא

    נשמע כאילו הנציגים של וואלה ונענע "מדברים מהפוזיציה", לא? אולי הם פוחדים שבמידה ומשחקים יכנסו למדורי התרבות הם "יופקעו" ויצאו מחוץ לידיים שלהם? סתם תהיה.

  3. כרגע אין הרבה כותבים על משחקים באתרים הגדולים ומי שכותב הוא פחות או יותר קבוע (למעט Y-net שפשוט משתפים פעולה עם המון אתרים שונים). כלומר, אין ממש מי שיחליף אותם. כמובן שלמדורי התרבות יש עורכים אחרים, אבל אני לא חושב שזו תהיה הבעיה. קח למשל את קפטן אינטרנט – פעם היה מדובר בעיתון שלם, אבל גם אחרי שהוא הפך לחלק מהגלריה הכותבים הקבועים לא בדיוק השתנו. (למרות שהוא הפך למאוד מאוד מצומצם).

  4. הארוע היה מבחינתנו מוצלח, לא חשבנו שארוע עם יותר משני גיימרים ובמיוחד כתבים, יעבור ללא כמה עשרות דקות של צעקות.
    הויכוחים למינהם, רק הוכיחו כי יש מקום להחלטות משותפות על אג'נדה משותפת.
    הדיון בנוגע למיקום כתבות המשחקים במדור כזה או אחר אינו רלוונטי מבחינתי, שכן כוונתי היא שמשחקים דיגיטליים יוכרו כתרבות ולא כמוצר ממוחשב או צעצוע ולכן אין זה משנה אם בסוף יעברו הביקורות/כתבות מדור או לא – העיקר שהמשחקים יוכרו בעזרתנו כתרבות לגיטימית ואולי אף יותר מכך.

    אנו נפנה בקרוב לכל המשתתפים (וכמה ששכחנו להזמין, מסתבר) בכדי להודיע על ארוע המשך.
    קבוצה שכזו חייבת להתקיים על בסיס קהילתי וככזה אין באתר או בדף כלשהו מספיק בכדי להפיח הרגשה כזו בקבוצה כמו זו בזמן קצר.
    עמוד הפייסבוק בכל מקרה כבר עולה עם מספר תמונות ראשונות מהארוע ואילו לקחים בנוגע לפגישה יופקו וגם יילמדו :-).
    תודה רבה על ההשתתפות ורוח הקרב מאיתנו (ומעצמך גם).

  5. אילן גלר

    רק כדי להבהיר את הדברים – הטענה שלי לא הייתה שכתבות על משחקים לא צריכות להופיע במדור התרבות, אלא שהן כבר מופיעות בו מפעם לפעם, כשלעורכים משני הצדדים יש הרגשה שמדובר באייטם רלוונטי לקידום כזה. לניסיון להכפיף את תוכן המשחקים כולו תחת אחריות עורכי התרבות יש משמעויות אחרות בפורטלי אינטרנט גדולים שייתכן שאלו שאינם עובדים בהם לא כל-כך מודעים אליהם, אבל אני לא חושב שזו הייתה הכוונה של ניר במילא.

    הבעיה שהפריעה לי הייתה שהסוגיה הראשונה שעלתה במפגש, ואחד ההיבטים החשובים ביותר שבגללו לכאורה תא הכתבים מוקם, היא בתכל'ס עניין של סמנטיקה והתנהלות פנימית שרלוונטי בדיוק לשלושה אתרים ישראליים. כנראה שהניסיון להבהיר עד כמה הדיון חסר טעם גרר דיון חסר טעם בפני עצמו, ועמכם הסליחה. 🙂

  6. הנציגים של וואלה ונענע מדברים מהפוזיציה, אבל לא האישית- אלא מההבנה של איך דברים עובדים בפורטל שלהם.

    משחקים לא ייצאו ממדור המחשבים עד אשר הם יצאו מתחום המחשבים גם בתודעה הציבורית- כלומר, שמי שיוזמן לדבר עליהם בטלוויזיה (כשזה קורה) לא יהיה כתב הטכנולוגיה אלא התרבות, כשתוכניות הלימוד לא יהיו חלק מהתואר למחשבים (כמו שזה בבין-תחומי), וכשיהיה להם שיווק שיתייחס אליהם כאל אירוע תרבותי.

  7. חבל לי שבאמת נתקענו על עניין מדור המחשבים בדיון, כך שהרושם שהתקבל הוא שזה הנושא המרכזי. זה לא.
    עם זאת, יובל, אני לא חושב שצריך לחכות לטלוויזיה בעניין הזה. אפשר להתחיל את המהפיכה מהרשת. התקשורת לא רק משקפת את הלך הרוחות, היא גם מעצבת אותו.

    עניין חוסר הנוכחות המדהים של משחקים בטלוויזיה יידון, אני מקווה, במפגש הבא.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

 

דילוג לתוכן